ALATI ZA PROCENU KRVARENJA - Veličković, Sanja; Vučić, Miodrag; Lilić, Božidar (Acta medica Medianae, 2024)
Alati za procenu krvarenja (engl. blood assessment tool − BATs) predstavljaju sisteme bodovanja za krvarenja koji se koriste za skrining i kvantitativnu procenu blagih poremećaja krvarenja. Sastoje se od standardizovanog upitnika i sistema bodovanja koji se upotrebljava za računanje konačnog zbira bodova. U ovom preglednom članku predstavljeni su alati za procenu krvarenja koji se koriste u oblasti hematologije.Prvi alati bili su dizajnirani radi razlikovanja bolesnika sa Fon Vilebrandovom bolešću od zdravih osoba. Kasnije modifikacije originalnog Vičenza alata razvijene su kako bi se poboljšale njegova specifičnost, preciznost i fleksibilnost i kako bi se skratilo vreme potrebno za popunjavanje upitnika. Najznačajnija od ovih modifikacija jeste alat Internacionalnog društva za trombozu i hemostazu (ISTH-BAT), takođe validiran za upotrebu kod hemofilije i urođenih bolesti trombocita. ISTH-BAT zbir > 6 kod odraslih žena, > 4 kod odraslih muškaraca i > 3 kod dece smatra se abnomalnim nalazom.Prvi alat za imunološku trombocitopeniju (engl. immune thrombocytopenia− ITP) razvila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Međutim, nedavno je Internacionalna radna grupa (engl. International Working Group−IWG) za ITP razvila ITP-BAT. Radna grupa definiše teško / klinički relevantno krvarenje kao ITP-BAT SMOG index: S > 2 i/ili M > 1 i/ili O > 1. Modifikovanjem ITP-BAT tokom 2016. godine grupa kineskih eksperata razvila je ITP-2016. Vrednosti ITP-2016 zbira > 5 odgovaraju teškoj imunološkoj trombocitopeniji.Na nivou primarne zdravstvene zaštite alati za procenu krvarenja predstavljaju korisne skrining alate za otkrivanje bolesnika sa patološkim krvarenjima, koji zahtevaju sprovođenje dopunskih hematoloških pretraga.
Keywords: bodovanje, Fan Vilebrova bolest, bolesti trombocita, hemofilija, imunološka trombocitopenija