UTICAJ FAKTORA RIZIKA NA EFIKASNOST MEDIKAMENTOZNE TERAPIJE KOD BOLESNIKA SA FUNKCIONALNOM ISHEMIJOM DONJIH EKSTREMITETA - Damnjanovic, Zoran; Sarac, Momir; Stepanovic, Nemanja; Jovanovic, Nemanja; Milic, Dragan (Acta medica Medianae, 2024)
Analiza uticaja faktora rizika na medikamentoznu terapiju, merena produženjem klaudikacione distance, kod bolesnika sa funkcionalnom ishemijom donjih ekstremiteta (FIDE) može značajno unaprediti individualni pristup u njihovom lečenju.Cilj rada bio je da se utvrdi uticaj faktora rizika na efikasnost medikamentozne terapije kod bolesnika sa FIDE.Istraživanjem su obuhvaćena 82 bolesnika sa dijagnostikovanom FIDE (Fontaine IIa, IIb) lečena na Klinici za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu u periodu od januara do 31. decembra 2020. godine.Nakon šest meseci pregleda, uočena je statistički značajna razlika u produženju klaudikacione distance u odnosu na terapijski modalitet kod žena (p = 0,03), bolesnika sa dislipidemijom (p = 0,001) i bolesnika sa hipertenzijom (p = 0,02), uz napomenu da je veća efikasnost postignuta u grupi ispitanika koji su koristili cilostazol i acetilsalicilnu kiselinu (ASK).Faktori rizika koji umnogome utiču na primenjeni terapijski modalitet jesu pripadnost ženskom polu, dislipidemija i hipertenzija; uzrast, gojaznost i pripadnost muškom polu faktori su rizika kod kojih navedena korelacija nije prisutna. Terapija cilostazolom i ASK-om bila je efikasnija od terapije pentoksifilinom i ASK-om u grupi ispitanika sa hipertenzijom i dislipidemijom, kao i kod žena.
Keywords: faktori rizika, medikamentozna terapija, periferna arterijska bolest