EFIKASNOSTI MEDIKAMENTOZNE TERAPIJE BOLESNIKA SA PERIFERNOM ARTERIJSKOM BOLEŠĆU U ZAVISNOSTI OD PUŠAČKIH NAVIKA - Stepanovic, Nemanja; Damnjanovic, Zoran; Jovanovic, Nemanja (Acta medica Medianae, 2024)
Periferna arterijska bolest (engl.−peripheral arterial disease)−PAD jeste jedna od manifestacija ateroskleroze, koja se manifestuje prvenstveno u perifernim arterijama donjih ekstremiteta i aorto-ilijakalnog segmenta. Najveći broj bolesnika, oko 90% njih, ima funkcionalnu ishemiju (Stadijum IIa i IIb prema Fontaineu). Terapija izbora za ove bolesnike sastoji se od kombinacije acetilsalicilne kiseline, cilostazola i pentoksifilina. Pušenje je veoma značajan faktor rizika za razvoj PAD-a i, takođe, jedan od najznačajnijih modifikatora ishoda lečenja. Studijom su obuhvaćena 82 bolesnika sa dijagnozom ishemije donjih ekstremiteta (FIDE) lečena na Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra u Nišu u periodu od januara do 31. decembra 2020. godine. Pušači su činili 76,82% ispitanika. U sprovedenom istraživanju, 48,78% ispitanika koristilo je pentoksifilin + acetilsalicilnu kiselinu, dok su 51,22% ispitanika lečena cilostazolom + acetilsacilnom kiselinom. Rezultati su pokazali da je produženje klaudikacione distance nakon šest meseci bilo značajno veće u grupi bolesnika koji su koristili cilostazol + acetilsalicilnu kiselinu. U podgrupi bolesnika koji su pušili više od 20 cigareta dnevno i duže od 20 godina došlo je do značajnijeg povećanja klaudikacione distance nakon šest meseci u grupi koja je koristila cilostazol + acetilsalicilnu kiselinu u poređenju sa grupom pentoksifilin + acetilsalicilna kiselina. Dakle, broj cigareta na dan i dužina pušenja imaju značajan uticaj na primenjeni terapijski modalitet kod bolesnika sa PAD-om. Terapija cilostazol + acetilsalicilna kiselina bila je efikasnija od terapije pentoksifilin + acetilsalicilna kiselina.
Keywords: periferna arterijska bolest, lečenje, pušenje