SLUČAJ PROLAPSA KARCINOMA SIGMOIDNOG KOLONA KAO REDAK UZROK ISHEMIJSKE INTUSUSCEPCIJE KOD ODRASLIH - Djordjevic, Lidija; Bojic, Toplica (Acta medica Medianae, 2024)
Intususcepcija je kod odraslih prisutna sa nespecifičnim simptomima, te može biti veoma izazovna kada je reč o postavljanju dijagnoze. Opisan je slučaj izrazito bolnog analnog prolapsa mekotkivne mase sa hematomom i znacima ishemije. Urađena je operacija i pritom je pronađena velika sigmoidna intususcepcija sa ulceroznim tumorom na 7 cm od anokutane linije. Prolbirana intususcepcija kroz anus najčešće je rektalnog porekla, mada uvek treba uzeti u obzir mogućnost prolapsa i sigmoidnog kolona. Intususcepcija debelog creva je kod odraslih često povezana sa malignitetom debelog creva, pa zahteva laparotomiju za dijagnozu i terapiju.
Keywords: dijagnoza, intususcepcija, sigmoidni prolaps, lečenje