HIRURŠKO LEČENJE MELANOMA KOŽE U ERI PANDEMIJE KOVIDA 19: ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Mladenović, Stefan; Kovačević, Predrag; Višnjić, Aleksandar; Anđelković Apostolović, Marija (Acta medica Medianae, 2023)
Pravovremeno započeto hirurško lečenje predstavlja zlatni standard u terapiji melanoma i održava mortalitet na niskom nivou. Pandemija koju je izazvao virus kovid 19 uticala je na dostupnost zdravstvene zaštite, kako na nacionalnom, tako i na globalnom nivou. Cilj ove studije je da ispita uticaj pandemije kovida 19 na novooperisane bolesnike sa melanomom kože i da doprinese identifikovanju uticaja pandemije na zdravstveni sistem u Srbiji. Sproveli smo retrospektivnu studiju koja je uključivala bolesnike sa melanomom kože hirurški lečene na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš u periodu od 1. januara 2018. do 15. marta 2023. godine. Upoređivali smo periode pre pandemije (01/01/2018 – 14/03/2023) i tokom pandemije (15/03/2020 – 15/03/2023) procenom starosti bolesnika, pola, zastupljenosti melanoma na određenim delovima tela, debljine po Breslovu, pT stadijuma, stope mitotičkog indeksa, podtipa melanoma i prisustva ulceracije. Nisu uočene razlike između starosti (p = 0,666), pola (p = 0,720), zastupljenosti melanoma na određenim delovima tela (p = 0,109), debljini po Breslovu (p = 0,172), pT stadijumu (p = 0,274), stopi mitotičkog indeksa (p = 0,257) i prisustva ulceracije (p = 0,787) u dvema ispitivanim grupama. Statistički značajne razlike uočene su kod podtipova melanoma (χ2 = 9,241; p = 0,026). Distribucija lentigo maligna kod bolesnika sa dijagnozom melanoma tokom pandemije bila je statistički niža. Do danas, kašnjenje u postavljanju dijagnoze melanoma kože, usled padnemije izazvane kovidom 19, generalno nije dovelo do nepovoljnih karakteristika primarnog kožnog melanoma. Potrebno je sprovesti dodatne studije u budućnosti kako bi se identifikovali potencijalni uticaj na distribuciju po fazama i dugoročna stopa preživljavanja.
Keywords: kovid 19, melanom, hirurško lečenje, debljina po Breslovu, dijagnostičko kašnjenje