KSANTOGRANULOMATOZNI PIJELONEFRITIS I DIJAGNOSTIČKI PRISTUP: PRIKAZ SLUČAJA - Veličković, Filip; Vlajković, Marina; Stević, Miloš; Veličković, Sanja; Janković Veličković, Ljubinka (Acta medica Medianae, 2023)
Ksantogranulomatozni pijelonefritis (KSGPN) je redak hronični granulomatozni proces, koji može dovesti do značajne destrukcije bubrežnog parenhima i propagacije zapaljenja u susedna pararenalna tkiva. Prikazani bolesnik imao je ksantogranulomatozno zapaljenje bubrežne karlice, perinefritičnog i paranefritičnog tkiva, sa formiranjem velike tumorolike mase, koja se pružala do baze mokraćne bešike. Nalaz patognomoničnih penastih makrofaga i multinuklearnih džinovskih ćelija, koje su bile difuzno pozitivne na CD68, potvrdio je preciznu dijagnozu. Budući da KSGPN može oponašati različita klinički i patološki benigna i maligna stanja, potreban je multidisciplinarni dijagnostički pristup. Ponekad su neophodna pažljiva klinička, radiološka, nuklearna i patohistološka ispitivanja, kako bi se utvrdio tip i stepen oštećenja bubrega, što će odrediti hirurški pristup, posebno ako nefrektomija nije planirana.
Keywords: ksantogranulomatozni pijelonefritis, dijagnostički pristup, histopatologija