KARAKTERISTIKE UROĐENOG IMUNSKOG ODGOVORA TOKOM SARS-COV-2 INFEKCIJE - Džopalić, Tanja; Veljković, Milica; Bjelaković, Marko; Jovanović, Branislav (Acta medica Medianae, 2023)
Prva saznjanja o infekciji akutnim respiratornim korona virusom (SARS-CoV-2) i bolesti izazvanoj virusom - COVID-19, objavljena su krajem decembra 2019 godine. Od tada je bolest uzela više od 6 miliona života širom sveta. COVID-19 se smatra dominantno respiratornim i vaskularnim oboljenjem čija se patogeneza može objasniti hiperaktivacijom imunskog odgovora. Receptori urođenog imuniteta su odgovorni za prvi kontakt sa virusom i naknadnu aktivaciju transkripcionih faktora koji dovode do proizvodnje velikih količina interferona (IFN) i proinflamatornih citokina (IL-1β, IL-6, TNF, itd.). Takav inflamatorni odgovor ograničava replikaciju virusa. Međutim, SARS-CoV-2 je razvio nekoliko načina da izbegne imunski odgovor domaćina. Neregulisano lučenje ovih citokina može dovesti do razvoja citokinske oluje i PANoptoze, stanja opasnih po život. Ovaj pregledni članak ima za cilj da opiše glavne karakteristike urođenog imunskog odgovora tokom infekcije SARS-CoV-2 virusom.
Keywords: SARS-CoV-2, COVID-19, inflamacija, citokini, receptori