KARAKTERISTIKE TUMORSKIH PROMENA JAJNIKA U DEČJEM UZRASTU - Konstantinović, Strahinja G; Đorđević, Ivona; Kostić, Ana; Vacić, Nikola; Bogdanović, Miloš; Stojanović, Dalibor (Acta medica Medianae, 2023)
U proseku, trećina svih adneksalnih masa kod devojčica vodi poreklo od jajnika. Klinička prezentacija je nespecifična. Trend lečenja predstavlja hirurgija čiji je cilj očuvanje jajnika. Cilj rada jeste prikazati karakteristike tumorskih promena jajnika u populaciji devojčica uzrasta do 18 godina.Ova retrospektivna studija sprovedena je analizom medicinske dokumentacije ženske novorođenčadi i devojčica uzrasta do 18 godina. U neonatalnoj grupi, uzrasta do 12 meseci, bilo je 44,4% desnostranih i 55,6% levostranih promena. Kod šest beba (66,7%) urađena je cistektomija, dok je ovariektomija i salpingo-ooferoktimija urađena kod po jedne (11,1%) bebe. U grupi devojčica od jedne godine do 18 godina bilo je 63% desnostranih i 34% levostranih promena. Jedna devojčica imala je obostranu promenu. Kod najvećeg broja devojčica urađena je cistektomija ‒ 24 (63,2%). Od neneoplastičnih promena bilo je devet (23,6%) Cystis follicularis, osam (21,1%) Cystis simplex i šest (17,1%) Corpus luteum haemorrhagicum et cysticum; od neoplastičnih benignih promena bilo je jedanaest (28,8%) Teratoma maturum i četiri (11,4%) Cystadenoma serosum. Incidencija tumorskih promena jajnika u populaciji devojčica do 18 godina vrlo je niska; znatno češće se javljaju neneoplastične promene.
Keywords: tumorske promene, jajnik, neonatus, devojčice