PLAN ZA POSTUPANJE U SLUČAJU POJAVE I ŠIRENJA ZARAZNE BOLESTI IZAZVANE KORONA VIRUSOM I ULOGA SLUŽBE MEDICINE RADA - Milenković, Ivona (Acta medica Medianae, 2023)
Plan primene preventivnih mera za sprečavanje pojave i širenja zaraznih bolesti važi za sva radna mesta, kao i u radnoj okolini organizacije, a sprovodi se u cilju sprečavanja epidemije zaraznih bolesti i otklanjanja pojave rizika, kako bi se ostvarili bezbedni i zdravi uslovi za rad zaposlenih lica. Ovaj plan je sastavni deo Akta o proceni rizika, koji se donosi saglasno sa rizikom i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja.Cilj rada bio je da se ukaže na značaj postojanja plana primene preventivnih mera za sprečavanje zaraznih bolesti, kao i na ulogu službe medicine rada u realizaciji ovog plana.U delu rada posvećenom rezultatima istraživanja prikazana su iskustva u sprovođenju preventivnih mera prilikom pojave epidemije zarazne bolesti izazvane virusom korona i način tretmana obolelih.U diskusiji su izneti stavovi i aktivnosti službe medicine rada u slučaju ocenjivanja radne sposobnosti osoba posle preležane bolesti.U zaključku je konstatovano da je od izuzetnog značaja napraviti plan za postupanje u slučaju pojave i širenja zarazne bolesti izazvane virusom korona. Takođe, ukazano je na ulogu službe medicine rada u tretmanu osoba koje su preležale bolest.
Keywords: zarazna bolest, radna sposobnost, COVID-19, profesionalno oboljenje