EVALUACIJA EROZIVNOG POTENCIJALA ČETRNAEST KOMERCIJALNIH NAPITAKA PREMA PH VREDNOSTI I TITRABILNOJ KISELOSTI - Barac, Radomir; Popović, Jelena; Nikolić, Marija; Mitić, Aleksandar; Sunarić, Slavica; Petrović, Milica; Stošić, Nenad; Burić, Nina (Acta medica Medianae, 2023)
Hemijski faktori koji određuju erozivni potencijal hrane i pića uključuju pH vrednost, sadržaj minerala, puferska svojstva (titrabilnu kiselost i puferski kapacitet) itd. Cilj ovog rada bio je da se odrede pH vrednost i titrabilna kiselost (TK) četrnaest komercijalno dostupnih napitaka. Procenjivano je pet gaziranih bezalkoholnih pića (među njima dva energetska), dva sportska napitka, dva voćna soka, dva čaja i tri alkoholna pića. Početna pH vrednost napitaka merena je pH metrom, a TK je određena titracijom sa NaOH. Podaci o pH i TK zabeleženi su kao srednje vrednosti trostrukih merenja ± standardna devijacija. Vrednosti pH kretale su se od 2,51 (Guarana No Sleep) do 6,64 (zeleni čaj), a TK od 0,54 ml (Coca-Cola) do 4,28 ml (sok od pomorandže) NaOH da bi se pH dovela do pH 5,5 i od 1,08 (sok od aronije) do 5,83 (sok od pomorandže) do dostizanja neutralne vrednosti pH. Podaci iz literature sugerišu da nezasićene supstance sa niskom pH vrednosti i visokom TK imaju visok erozivni potencijal. Ustanovljeno je da pića Guarana No sleep, Schweppes Bitter Lemon, Coca-Cola i Sprite imaju pH vrednost ispod 3,0 (među njima Guarana ima najveću vrednost TK), te mogu biti izuzetno erozivna ako se konzumiraju često i uz naviku zadržavanja u ustima. Takođe, redovna i u velikim količinama konzumacija pića sa visokom TK (sok od pomorandže i Red bull) mogla bi povećati rizik od dentalne erozije, bez obzira na to što je njihova pH vrednost iznad 3,0. Poznavanje erozivnog potencijala (pH i TK) pića/hrane veoma je važno i treba da bude sastavni deo preventivne strategije erozivnih oštećenja zuba.
Keywords: erozija zuba; komercijalna pića; erozivni potencijal; pH; titrabilna kiselost