MATRIKS METALOPROTEINAZE ‒ VAŽNI UČESNICI U SVAKOM KORAKU RAZVOJA TUMORA I OBEĆAVAJUĆE METE U SAVREMENOJ ANTITUMORSKOJ TERAPIJI - Stojanović, Simonida (Acta medica Medianae, 2023)
Matriks metaloproteinaze su proteolitički enzimi koji mogu da razgrađuju skoro sve komponente ekstracelularnog matriksa, kao i mnoge druge solubilne i membranske molekule različite prirode. Njihova proteolitička aktivnost veoma je značajna za embriogenezu, razvoj, remodelovanje i organizaciju tkiva. Osim što su veoma značajne za odvijanje fizioloških procesa, imaju i veoma važnu ulogu u razvoju i progresiji tumorskog procesa, tkivnoj invaziji i metastaziranju tumora. U ovom preglednom članku razmatramo kompleksno učešće ovih endopeptidaza zavisnih od cinka u svakom koraku razvoja i progresije tumorskog procesa. Posebno ističemo značaj saradnje između tumorskih ćelija i njihove mikrookoline na različitim nivoima razvoja i širenja tumorskog procesa. Takođe, naglašavamo značaj inhibicije pojedinih matriks metaloproteinaza (u zavisnosti od vrste i stadijuma tumora) u cilju podrške citostatskoj terapiji.
Keywords: matriks metaloproteinaze, tumorska mikrookolina, matične ćelije, angiogeneza, invazija