ZNAČAJ I ULOGA ZDRAVSTVENIH RADNIKA U ODNOSU SA JAVNOŠĆU U FINKCIJI PODIZANJA SVESTI O ONKOLOŠKIM BOLESTIMA - Sinanović, Šćepan; Milovanović, Olivera; Kilibarda, Tatjana; Prodović, Tanja; Đukanović, Nina; Potić, Srećko; Martinović, Biljana; Sekulić, Jelena; Bubanj, Saša (Acta medica Medianae, 2023)
Odnosi sa javnošću predstavljaju funkciju upravljanja i treba da uspostavljaju međusobno kvalitetne odnose između zdravstvene ustanove i javnosti, od čega zavisi i uspeh organizacije. Odnosi sa javnošću su složen komunikacijski proces, koji obuhvata aktivnosti zdravstvene organizacije usmerene na razvijanje saradnje sa ciljnim grupama, internim i eksternim. Dobra komunikacija doprinosi tome da lekari i medicinsko osoblje drže svoju profesionalnost na visokom nivou, uz pridržavanje principa medicinske etike, što u velikoj meri poboljšava kvalitet života onkoloških bolesnika. Komunikacija je ključan element poverenja bolesnika u medicinsko osoblje i igra veliku ulogu u lečenju onkoloških bolesnika. Dijalog kroz koji se pruža podrška je izuzetno vredan resurs i može biti najvažniji (nekada jedini) element zbrinjavanja bolesnika. Osnovna ideja delotvornog terapeutskog dijaloga je da bolesnik treba da stekne utisak da je neko čuo i razumeo njegove strahove i brige; u tome je uloga medicinskih sestara velika, jer provode sa obolelima verovatno najviše vremena. Može se desiti da su neki od problema rešivi, da je neke emotivne momente moguće prevazići ili da je neke potrebe moguće zadovoljiti, ali, čak i onda kada nema rešenja, jednostavan čin dijaloga umanjiće nelagodnost bolesnika.
Keywords: odnosi sa javnošću, komunikacija, onkološke bolesti