Procena antimikrobne aktivnosti liofilizata soka i ekstrakta ostatka ploda crvene ribizle sorte Redpoll: Antimikrobna aktivnost liofilizata crvene ribizle - Cvetković, Maja; Mihailov-Krstev, Tatjana; Šavikin, Katarina; Zdunić, Gordana; Kitić, Dušanka; Ranđelović, Milica; Stojanović, Dušica; Milutinović, Milica; Ilić, Dušan; Miladinovic, Bojana (Acta medica Medianae, 2023)
Bobičasto voće sadrži veliki broj vrsta poznatih po svojim nutritnivnim i zdravstvenim benefitima. Crvena ribizla pokazuje različite biološke aktivnosti: antiproliferativnu, antikancerogenu, antimikrobnu, antiinflamatornu, antiokisativnu i antidijabetičku akitvnost. Cilj ovog rada bio je da se ispita antimikrobna aktivnost liofiliziranog soka crvene ribizle vrste Redpoll (RPJL) i liofilizovanog ekstrakta ostatka (RPWL) na različite Gram (+) bakterije (Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Enterococcus feacalis), Gram (-) bakterije (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Proteus mirabilis, Enterobacter aerogenes) i jednu gljivicu (Candida albicans). Drugi cilj bio je ispitati aktivnost dominantnih bioaktivnih jedinjenja (askorbinska kiselina, kvercetin i kempferol), koja se nalaze u crvenoj ribizli, pod istim uslovima, kako bi se procenio njihov efekat u antimikrobnoj aktivnosti. Testirani RPJL i RPWL pokazali su umerenu antimikrobnu aktivnost. Minimalne inhibitorne (MIC) i mikrobicidne koncentracije (MBC/MFC) RPJL i RPWL bile su 100 mg/ml i više od 100 mg/ml. RPJL I RPWL pokazali su isti efekat na Gram (+) bakterije i istu MIC i MBC vrednost. RPWL je pokazao jači antimikrobni efekat na Gram (-) bakterije, dok sok uopšte ne inhibira rast Gram (-) bakterija. Standarni rastvori askorbinske kiseline i kvercetina pokazali su jaku inhibitornu i mikrobicidnu aktivnost pri nižim koncentracijama od ispitivanih uzoraka. MIC/MBC (MFC) standarda bili su od 2,5 mg/ml do 10 mg/ml. Rezultati su pokazali da bi ekstrakti i sokovi crvene ribizle mogli biti upotrebljeni kao potencijalni prirodni konzervansi.
Keywords: crvena ribizla, Redpoll, antimikrobna aktivnost, bobičasto voće, konzervansi