FAKTORI RIZIKA ZA NASTANAK SIMPTOMATSKE EPILEPSIJE KOD PACIJENATA NAKON MOŽDANOG UDARA - Živadinović, Biljana; Lučić –Prokin3, Aleksandra; Živadinović, , Jelena; Stojanov, Aleksandar (Acta medica Medianae, 2023)
Moždani udar (MU) jedan je od vodećih uzroka smrtnosti u starijoj populaciji. Oko 50% obolelih od moždanog udara ima neki vid slabosti i posledica. Simptomatska epilepsija (post stroke epilepsy – PSE; eng.) jedna je od njih.Cilj rada bio je da utvrdi učestalost PSE u ispitivanoj grupi pacijenata nakon MU, razliku u učestalosti PSE u grupi sa hemoragijskim i ishemijskim MU, uticaj veličine i lokalizacije lezije, kao i uticaj postojanja komorbiditeta za nastanak PSE.U pitanju je bila prospektivna studija, koja je analizirala bolesnike sa prvim MU (ishemijske i hemoragijske geneze) sa periodom praćenja od dve godine.Od ukupno 536 lečenih bolesnika bilo je analizirano njih 267 (starosti 47 godina do 92 godine), koji su imali prvi MU. U kontrolnoj grupi (n = 246) nije došlo do pojave PSE, dok je njih 21 razvilo PSE u periodu od dve godine nakon MU. Kortikalne i subkortikalne lezije, kao i mlađa životno doba, pokazali su statističku značajnost za pojavu PSE (p < 0,05). Nismo dokazali statističku značajnost za nastanak PSE kada je u pitanju veličina lezija i vrsta MU. Udruženo postojanje kardiološkog i plućnog oboljenja statistički je češće bilo povezano sa nastankom PSE nakon MU (p < 0,05). Učestalost PSE u našoj grupi ispitanika bila je 7,86%. Mlađe životno doba, kao i lokalizacija lezije pokazali su statističku značajnost za nastanak PSE, dok veličina lezije i vrsta MU to nisu pokazali u našoj grupi ispitanika. Od značaja za nastanak PSE pokazalo se i postojanje udruženog pulmonalnog i kardiološkog oboljenja.
Keywords: rizik faktori, epilepsija, moždani udar