SINTEZA I PROCENA ANTIMIKROBNE AKTIVNOSTI MONOSUPSTITUISANIH DERIVATA 3′,4′-DIMETOKSIHALKONA - Gocić, Valentina; Marković, Ana; Krstić, Nikola; Lazarevic, Jelena (Acta medica Medianae, 2023)
Monosupstituisani 3′,4′-dimetoksihalkonski derivati sintetisani su bazno katalizovanom Klajzen-Šmitovom kondenzacijom, strukturno okarakterisani i podvrgnuti in vitro ispitivanju antibakterijske aktivnosti na laboratorijske sojeve Gram-pozitivnih (Bacillus subtilis ATCC 6633 i Staphylococcus aureus ATCC 6538) i Gram-negativnih (Escherichia coli ATCC 8739 i Salmonela typhimurium ATCC 14028) bakterija. 4-Brom-3′,4′-dimetoksihalkon deluje baktericidno na Gram-negativne sojeve, ispoljavajući snažniji antimikrobni efekat prema E. coli (11 mm ± 0,3 mm), u odnosu na S. typhimurium (15 mm ± 0,7 mm). Rezultati antimikrobnog testa ukazuju na potencijalni značaj pozicije 4-A-prstena halkona u kreiranju antibakterijskih agenasa selektivnog dejstva.
Keywords: halkonski derivati, sinteza, antibakterijska aktivnost