UTICAJ POLIFARMACIJE NA FUNKCIONALNU SPOSOBNOST OBOLELIH OD REUMATOIDNOG ARTRITISA - Krstić, Nikola; Stefanović, Nikola; Gocić, Valentina; Ilić, Katarina; Damnjanović, Ivana (Acta medica Medianae, 2023)
Kliničke smernice lečenja reumatoidnog artritisa (RA) zasnivaju se na primeni: nesteroidnih, antiinflamatornih lekova (NSAID), konvencionalnih lekova, koji modifikuju tok bolesti (csDMARD), imunosupresiva i biološke terapije. Nažalost, veliki broj bolesnika pored RA ima i druge hronične bolesti, što zahteva dodatnu višestruku primenu lekova i često vodi ka polifarmaciji. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO; World Health Organization – WHO; eng), polifarmacija predstavlja rutinsku upotrebu 5 ili više lekova, uključujući lekove sa lekarskim receptom ili bez lekarskog recepta, dijetetske suplemente i tradicionalne lekove. Cilj sprovedenog istraživanja jeste ispitivanje uticaja polifarmacije na funkcionalnu sposobnost bolesnika, koji boluju od RA, procenjenu na osnovu vrednosti HAQ-DI indeksa.Sprovedeno retrospektivno istraživanje uključivalo je 131 bolesnika sa dijagnozom RA. U sklopu kliničkih karkteristika, pažnja je bila usmerana ka prisutnim komorbiditetima, terapiji i ukupnom broju primenjivanih lekova. Za procenu zdravstvenog stanja i funkcionalne sposobnosti primenjivan je HAQ upitnik. Dobijeni podaci analizirani su i statistički obrađeni primenom odgovarajućih softverskih i statističkih metoda.U sprovedenom istraživanju učestvovao je 131 bolesnik, 29 bolesnika muškog i 102 bolesnika ženskog pola, prosečne starosti 60,25 godina ± 11,21 godina. Analizom prikupljenih kliničkih podataka uočeno je prisustvo komorbiditeta kod 80,15% bolesnika. Lekove koji modifikuju sintetičke bolesti primenjivalo je 88,55%, dok je na biloškoj terapiji bilo 13,74% bolesnika. Vrednosti HAQ-DI < 1,5 bile su prisutne kod 83,21% ispitanika, dok su vrednosti HAQ-DI ≥ 1,5 zabeležene kod 16.79% ispitanika. Polifarmacija je bila prisutna kod 75,57% ispitanika. Potencijalne interakcije bile su učestalije u grupi ispitika koji mogu obavljati uobičajene fizičke aktivnosti bez ogranicečnja ili uz blaga ograničenja (HAQ-DI < 1,5), dok je prisustvo jedne ozbiljne potencijalne interakcije bilo izraženije u grupi ispitanka sa smanjenom funkcionalnom sposobnošću (HAQ-DI ≥ 1,5).Rezultati spovedenog istraživanja pokazuju veliku učestalost polifarmacije i posledničnih potencijalnih interakcija lekova kod bolesnika sa RA. U skladu sa tim, praćenje polifarmacije kod bolesnika koji boluju od RA neophodno je u cilju postizanja optimalnog funkcionalnog statusa, kontrole bolesti, minimiziranja interakcija i neželjenih efekta lekova.
Keywords: Polifarmacija; Reumatoidni artritis; HAQ-DI