GLATKOMIŠIĆNO TKIVO AREOLARNO-MAMILARNOG KOMPLEKSA - Petrovic, Aleksandar; Milentijević, Maja; Ilić, Ivan; Dencić, Tijana; Vidović, Nataša; Lazarević, Milica; Rančić, Ivan (Acta medica Medianae, 2022)
Centralna pozicija integumenta dojke se karakteriše prisustvom, kružne, glabrozne (bezdlake), muskulo-kutane specijalizacije, areolarno-mamilarnim kompleksom, specifičnim po prisustvu integumentarne klase glatkomišićnog tkiva, čiji su snopovi utkani u fibro-elastično tkivo retikularnog derma, a otvori distalnih, završnih delova ekskretornog duktalnog sistema mlečne žlezde, smešteni u vršnom delu bradavice dojke. Unutar ovog specifičnog kompleksa kože dojke, sačinjenog od dva anatomski prepoznatljiva činioca, mišićno tkivo je kontinualnog prostiranja, i pruža se kroz areolu i bradavicu, funkcionišući kao jedinstvena anatomska jedinica. Iako prisutna kod osoba oba pola, u fiziologiji ženskog organizma, tokom reproduktivnog perioda života, značano biva razvijenija i pored uloge u reakcijama polnog uzbuđenja, glavna funkcija ove strukture je tranzitorna kontraktilna aktivnost, kao deo fiziološkog mehanizma kojim se obezbeđuje kontrolisano oslobađanje mleka tokom procesa dojenja. Još tokom istraživanja sprovedenih tokom devetnaestog veka, ova struktura je analizirana i definisana do detalja, ali je kasnije, u uobičajenim udžbenicima anatomije i histologije zapostavljena zbog predrasude o marginalnosti značaja. Shvatajući potrebu za didaktičkom rekapitulacijom i sistematizacijom podataka vezanih za muskulaturu i pridružene strukture ovog kompleksa, ovde je predstavljen pregled dostupne literature, naročito iz onih izvora, koji su bili od značaja za razvoj teme, ali su ređe bili predstavljani u savremenoj naučno-stručnoj publicistici.
Keywords: areola, bradavica, glatkomišićno tkivo, Sappey, Meyerholtz