SADRŽAJ BETAINA U SIROVOM KRAVLJEM I OVČIJEM MLEKU - Zivkovic, Jelena; Trutić, Nataša; Sunarić, Slavica; Živanović, Slavoljub; Jovanović, Tatjana; Kocić, Gordana; Pavlović, Radmila (Acta medica Medianae, 2022)
Betain (trimetilglicin) postoji na fiziološkoj pH vrednosti u cviterjonskom obliku. Deluje kao donor metil grupa, osmolit i lipotropni agens. Iako je ovaj mikronutrijent vredan sastojak zdrave ishrane, još uvek postoje samo ograničeni podaci o njegovom sadržaju u različitim namirnicama. Cilј ovog istraživanja bio je da se utvrdi sadržaj betaina u sirovom, neprerađenom kravlјem i ovčijem mleku sa gazdinstava u Jugoistočnoj Srbiji. Sadržaj masti i proteina u sirovom kravlјem mleku iznosio je 4,20% ± 0,38% i 3,25% ± 0,12%, respektivno. Zatim, sadržaj masti i proteina u sirovom ovčijem mleku bio je 6,67% ± 0,33% i 5,58% ± 0,16%, respektivno. Sadržaj betaina u sirovom kravlјem i ovčijem mleku iznosio je 7,51 mg/l ± 0,66 mg/l i 15,68 mg/l ± 3,52 mg/l, respektivno. S obzirom na značaj betaina, kao važnog mikronutrijenta, njegov dvostruko veći sadržaj, u ovčijem nego u kravljem mleku, doprinosi visokoj nutritivnoj vrednosti ovčijeg mleka.
Keywords: betain, kravlje mleko, ovčije mleko, HPLC metoda