DA LI POSTOJI VEZA IZMEĐU OPSTRUKTIVNE APNEJE U SNU I CEREBROVASKULARNOG INSULTA? - Stamenković, Zoran; Pejčić, Tatjana; Krtinić, Dane; Topalović, Marija; Jovanović, Hristina; Trajković, Hristina; Kutlešić Kurtović, Dušanka (Acta medica Medianae, 2022)
Opstruktivna apneja u snu (obstructive sleep apnea – OSA) veoma je rasprostranjena u opštoj populaciji i ima dvosmernu vezu sa cerebrovaskularnim insultom (CVI), jednim od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta globalno. Nelečena teška OSA udvostručuje rizik od CVI-a. OSA može biti povezana sa povećanjem mortaliteta proisteklog iz svih uzroka i može negativno uticati na neurološki ishod kod bolesnika sa CVI-om. Patofiziološka osnova udruženosti i mogućnost prevencije i poboljšanja ishoda zahtevaju dalju evaluaciju. Terapija kontinuiranim pozitivnim pritiskom (CPAP) u disajnim putevima tokom sna povezana je sa smanjenim rizikom od CVI-a kod OSA bolesnika, ali rezultati su varijabilni. Lečenje post CVI OSA bolesnika CPAP terapijom preporučuje se u sklopu otklanjanja više faktora rizika uključenih u patogenezu CVI-a.
Keywords: opstruktivna apneja u snu, cerebrovaskularni inzult, terapija kontinuiranim pozitivnim pritiskom tokom sna