UVIDI U METABOLIZAM I KLINIČKI ZNAČAJ VITAMINA K KOD UREMIJE: VIŠE OD SUPLEMENTA? - ROUMELIOTIS, STEFANOS; Varouktsi, Garyfallia; Tsinari, Ariti; Veljkovic, Andrej; Lazarevic, Gordana; Perisic, Zoran; Hadzi-Djokic, Jovan; Kocic, Gordana; Liakopoulos, Vassilios (Acta medica Medianae, 2022)
Vaskularna kalcifikacija (VK) je česta manifestacija pojačane kardiovaskularne bolesti, koja je primećena kod hronične bolesti bubrega (HBB). Iako je patogeneza kradiovaskularnih bolesti kompleksna, u poslednje vreme postalo je evidentno da je posledica disbalansa između promotera kalcifikacije i njenih inhibitora, u korist promotera kalcifikacije. Matriks Gla protein (MGP), moćan inhibitor vaskularne kalcifikacije, zavisi od vitamina K, kako bi bio aktiviran u potpunosti. Epidemiološki podaci sugerišu na to da je prevalencija deficita vitamina K visoka kod hronične bolesti bubrega, čak i u ranim fazama bolesti i u korelaciji je sa kardio-vaskularnim bolestima, kao posledicom. Kod životinja, suplementacijom vitanom K postignuta je regresija kardiovaskularne bolesti, pomoću aktivacije MGP. U ovom pregledu, cilj je da predstavimo postojeće podatke o efektima suplementacija vitamina K na vaskularnu kalcifikaciju i kardiovaskularne bolesti, kod bolesnika sa uremijom.
Keywords: arterijska kalcifikacija, ukočenost arterija, kardiovaskularne bolesti, hronična bolest bubrega, vaskularna kalcifikacija, vitamin K