KLINIČKO-PATOLOŠKE KARAKTERISTIKE HORMONSKI NEZAVISNIH LOBULARNIH KARCINOMA DOJKE - Nikolić, Tamara; Ilić, Ivan; Jovičić Milentijević, Maja; Nikolić, Nemanja; Stojanović, Sara; Marinković, Marija; Stanković, Milica; Milićević, Aleksandar; Grujović, Jelena; Petković, Nikola; Perić, Velimir; Nešić, Jovana; et al. (Acta medica Medianae, 2022)
Estrogen igra ulogu u proliferaciji luminalnog sloja epitelnih ćelija dojke i u razvoju karcinoma dojke. Oko 70% humanih karcinoma dojke pokazuje ekspresiju estrogenskih receptora. Na osnovu ekspresije hormonskih receptora, ovi karcinomi mogu se podeliti na hormonski zavisne i hormonski nezavisne. S obzirom na to da su podaci u svetskoj literaturi parcijalni, kao cilj ovog istraživanja postavljena je uporedna analiza ovih karakteristika hormonski zavisni i hormonski nezavisnih lobularnih karcinoma dojke. Analizirano je 138 slučajeva lobularnih karcinoma dojke u odnosu na njihov hormonski status. Dobijeni patohistološki, imunohistohemijski i klinički podaci upoređeni su studentovim t-testom i Fisherovim testom. Statistički značajne razlike između grupa bolesnica sa hormonski zavisnim i hormonski nezavisnim lobularnim karcinomom dojke pronađena je za starost bolesnica (p = 0,036) i nuklearni gradus (p = 0,006). Dok, sa druge strane, ne postoji statistička razlika između dve ispitivane grupe bolesnica u pogledu prisustva metastaza u aksilarnim limfnim čvorovima (p > 0,05). Nađeno je to da su bolesnice sa hormonski nezavisnim lobularnim karcinomima značajno starije od bolesnica sa hormonski zavisnim lobularnim karcinomom dojke, kao i da ekspresija hormonskih receptorane igra ključnu ulogu u metastaziranju ovog karcinoma u aksilarne limfne čvorove.
Keywords: hormonska zavisnost, lobularni karcinom dojke, status limfnih čvorova