TROGODIŠNJA UPOREDNA ANALIZA PRISUSTVA MENINGIOMA I SEKUNDARNIH DEPOZITA NA MOZGU - Nikolov, Vesna (Acta medica Medianae, 2022)
Oko 16% svetske populacije pokriveno je sistemima registracije, koji pružaju statistiku incidencije raka, dok su podaci o smrtnosti dostupni za oko 29% populacije. Povećava se i procenat metastatskih promena u mozgu, kao sekundarnih naslaga. Meningiomi su najčešće spororastući, benigni, primarni intrakranijalni tumori kod odraslih, srednjih godina, od 45 do 55 godina. Rano otkrivanje, povoljna lokalizacija mozga i dobro izvedena operacija donose dobre rezultate po bolesnika, u smislu izlečenja.Retrospektivnom studijom, u periodu od početka 2018. do kraja 2020. godine, obu-hvaćeni su bolesnici lečeni na Klinici za neurohirurgiju i Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa metastatskim promenama na mozgu i meningiomima.Upoređivanjem odnosa prisustva meningitisa, kao benignih tumora u mozgu, u odnosu na procenat prisutnih sekundarnih naslaga, dolazi se do zaključka da je malignitet u porastu. Rana dijagnoza i sumnja na ovu diseminaciju u primarnim metastazama omogućavaju hiruršku intervenciju praćenu onkološkim lečenjem, što, zajedno, produžava život bolesnika.Poređenjem operisanih bolesnika sa meningiomom, u periodu od 2018. do 2020. godine, prema polu, starosnoj strukturi i lokalizaciji tumora, nije uočena statistički značajna razlika u ispitivanom trogodišnjem periodu. Žene su ispred muškaraca, u pogledu menin-gioma.Poslednjih godina, evidentan je porast maligniteta kod oba pola. Meningiom se leči hirurški. U slučaju solitarnih promena posle operacije, radi se onkološko lečenje. U slučaju višestrukih promena na mozgu, lečenje je onkološko, što podrazumeva primenu radioterapije i hemoterapije.
Keywords: meningiom, multiple metastaze, solitarne metastaze, onkološki tretman