SQUAMOUS CELL ESOPHAGEAL CARCINOMA IN A YOUNGER FEMALE PATIENT: A CASE REPORT - Rančić, Andrija (Acta medica Medianae, 2022)
Karcinom jednjaka je šesti vodeći uzrok smrti od malignih bolesti. Dva najčešća tipa karcinoma jednjaka su: skvamocelularni karcinom i adenokarcinom jednjaka. Faktori rizika za nastanak ovih karcinoma su starosni uzrast od 60 do 70 godina, ahalazija, pušenje, konzumiranje alkohola, pripadnost crnoj rasi i dr. Glavni simptomi karcinoma jednjaka su otežano gutanje čvrste, a potom i tečne hrane, gubitak na telesnoj težini, bolovi prilikom gutanja, kaheksija, kašalj ili promuklost. Dijagnostika se vrši primenom radiološke kontrastne pasaže jednjaka, proksimalne endoskopije, kompjuterizovane tomografije i endoskopskog ultrazvuka. Prognoza je loša sa petogodišnjim preživljavanjem od 15% do 25%. Rano otkrivanje i citostatsko i hirurško lečenje ključni su za uspešnu terapiju ove bolesti. Prikazujemo klinički slučaj neuobičajene pojave ezofagealnog karcinoma kod bolesnice mlađe životne dobi. Prikazani su izazovi dijagnostičkog postupka i primenjena terapija.
Keywords: karcinom jednjaka, skvamocelularni karcinom, gastroskopija