PRIKAZ SLUČAJA TRAUMATSKOG ODLOŽENOG EPIDURALNOG HEMATOMA ATIPIČNE LOKALIZACIJE - Živković, Slavko (Acta medica Medianae, 2022)
Epiduralni hematom (EDH) verteksa predstavlja retku i atipičnu lokalizaciju EDH. Lečenje EDH verteksa predstavlja izazov za neurohirurge, pošto ne postoji ustaljeno mišljenje i konsenzus o odgovarajućem modalitetu lečenja. Nakon što je prošlo 20 časova od prijema, stanje bolesnika počelo je klinički da se pogoršava, praćeno razvojem parapareze i dubokim somnolentnim stanjem. Ubrzo je izveden CT endokranijuma, pomoću kojeg je primećen veliki bifrontoparijetalni EDH, te je bolesnik podvrgnut hitnom operativnom lečenju. Postoperativni tok prošao je zadovoljavajuće, sa potpunim povlačenjem svih neuroloških deficita, a pomoću CT endokranijuma evidentirana je potpuna evakuacija hematoma. Verteks EDH predstavlja urgentno neurohirurško stanje, koje se ne sme dijagnostički prevideti, sa pripravnošću za hitnim operativnim lečenjem, ukoliko dođe do progresije hematoma
Keywords: epiduralni hematom, gornji sagitalni sinus, trauma, duralna suspenzija, epiduralna hemostaza