PLAVI "MOONLIGHTING" PROTEIN U IMUNSKOM ODGOVORU: ULOGE BAKRA I CERULOPLAZMINA U PATOGENEZI ZAPALJENJA I IMUNSKI POSREDOVANIH BOLESTI - Milenkovic, Jelena; Djordjevic, Branka; Stojanovic, Dijana; Dunjic, Olivera; Petrovski, Vanja (Acta medica Medianae, 2022)
Povećanje nivoa serumskog bakra i/ili njegovog glavnog prenosioca u krvi – ceruloplazmina (Cp) čest je nalaz u nekim bolestima kod ljudi. Jedna od najpoznatijih uloga Cp je regulacija ćelijskog unosa gvožđa u situacijama hipoksije. Međutim, pored toga, bakar i Cp uključeni su u brojne fiziološke procese, kao što su redoks balans, regulacija transkripcijskih faktora, rast neurona, određene imunske funkcije: mikrobicidna aktivnost, citoprotektivna barijera, proliferacija limfocita i drugo. Ceruloplazmin je reaktant akutne faze zapaljenja, usled čega njegova koncentracija raste u situacijama akutnih infekcija ili zapaljenja. Takođe, narušavanje homeostaze bakra jasno je ustanovljeno u mnogim zapaljenskim autoimunskom bolestima, malignitetima, neurološkim i opstetričkim bolestima. Promene u metabolizmu bakra i Cp prisutne su u patogenezi dijabetesa melitusa i kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, promene serumskog bakra mogu se iskoristiti kao prognostički i prediktivni biomarkeri. Međutim, interpretacija ovih podataka nije dovoljno u upotrebi u rutinskoj kliničkoj praksi. Iz tog razloga, cilj našeg rada bio je prikazati trenutna saznanja i najnovije dokaze o ulogama bakra i Cp, kao dela imunskog odgovora u etiopatogenezi brojnih bolesti, kao i prikazati koristi interpretacije njihovih promenjenih vrednosti.
Keywords: zapaljenje, makrofagi, limfociti, homeostaza gvožđa, oligoelementi.