UTICAJ PANDEMIJE VIRUSA COVID-19 NA UČESTALOST I KLINIČKU PREZENTACIJU DIJABETESA TIPA 1 KOD DECE I ADOLESCENATA: ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Stankovic, Sandra; Gocic, Zlatibor; Golubovic, Milan; Stojkovic, Milica; Miljkovic, Dusan; Stajic, Suzana; Ognjanovic, Andjela; Topalovic, Marija; Cvetkovic, Vesna; Saranac, Ljiljana; Manojlovic, Milena; Zivic, Sasa; et al. (Acta medica Medianae, 2022)
Pandemija COVID 19 je drastično promenila funkcionisanje zdravstvenog sistema. Cilj našeg istraživanja je da prikaže incidenciju i kliničku prezentaciju dece i adolescenata sa novootkrivenim tipom 1 šećerne bolesti (DM tip 1) tokom prve godine pandemije COVID 19 i da dobijene podatke uporedi sa prethodnim godinama. Tokom ispitivanog perioda je dijagnostikovan 41 pacijent. Joint point analizom je utvrđen godišnji porast u periodu 2007-2012 (APC 8,94%), praćen smanjenjem broja u periodu od 2012-2015 (APC -6,88%) i statistički značajnim uvećanjem od 2015-2020 (APC 14,20%). Broj dece tokom COVID 19 godine je bio veći, ali bez statističke značajnosti. Procenat dece sa dijabetesnom ketoacidozom (DKA) u vreme postavljanja dijagnoze DM tip 1 u ispitivanom periodu je bio značajno veći nego u prethodnim godinama (84.8% vs 34.6%; p < 0.001). Naši rezultati ukazuju na potencijalno dijabetogeni efekat COVID 19 infekcije. Potrebne su veće i duže studije da bi se utvrdile prave dimenzije ovog uticaja. Drastičan porast DKA u vreme postavljanja dijagnoze DM tip 1 tokom COVID 19 pandemije zahteva poboljšanje preventivnih mera.
Keywords: COVID 19; deca; DKA