MOGUĆNOST KORIŠĆENJA BIOHEMIJSKIH I HEMATOLOŠKIH PARAMETARA U PROCENI ADNEKSALNIH MASA - Petrić, Aleksandra Nadežda (Acta medica Medianae, 2022)
Sadašnji dijagnostički pristup adneksalnim masama (anamneza, klinički pregled, transvaginalna sonografija, tumorski markeri) ne omogućava preciznu predikciju mogućeg maligniteta. Postoji mogućnost korišćenja hematoloških i biohemijskih parametara (broj trombocita, odnos neutrofila i limfocita, odnos trombocita i neutrofila, trombocitna širina, nivo C reaktivnog proteina) u predikciji ovarijalnog maligniteta.Sprovedeno je retrospektivno istraživanje. Analiza pomenutih parametara kod bolesnica sa histopatološki verifikovanim benignim/malignim ovarijalnim tumorima.Vrednosti CRP-a, ukupan broj granulocita i ukupan broj trombocita statistički su značajno veće kod bolesnica sa malignim promenama (p < 0,001, p = 0,001; odnosno p = 0,023). Ukupan broj limfocita statistički je značajno manji kod bolesnica sa malignim promenama (p < 0,001). Broj trombocita statistički je značajno veći kod bolesnica sa stadijumom III tumora (p = 0,011). Odnos Tr/LY statistički je značajno veći kod bolesnica sa stadijumom III tumora (p = 0,043). CRP je statistički značajno viši kod bolesnica III stadijuma tumora (p < 0,001). Broj limfocita statistički je značajno niži kod bolesnica III stadijuma tumora (p < 0,001), a broj granulocita je statistički značajno veći kod bolesnica sa III stadijumom tumora (p = 0,001). Broj trombocita statistički je značajno veći kod bolesnica sa III stadijumom tumora (p = 0,001). MPV je statistički značajno manji kod bolesnica sa III stadijumom tumora (p = 0,031). Tr/Ly odnos statistički je značajno veći kod bolesnica na III stadijumom tumora (p = 0,044).Ispitivani biohemijski i hematološki parametri su od ograničene vrednosti u diferenci-jaciji benignih od malignih ovarijalnih masa. Povišeni nivoi C reaktivnog proteina, neutrofila i trombocita ukazuju na, verovatno, malignu ovarijalnu masu. Ispitivani biohemijski parametri (visoki nivoi C reaktivnog proteina, nizak broj limfocita, viši broj granulocita, viši niovoi trombocita, povišeni odnos PLR-a, kao i niži nivoi MPV-a) mogu ukazati na uznapredovalu malignu bolest.
Keywords: : karcinom ovarijuma, biohemijski ,hematoloski parametri