SPECIFIČNOSTI ENDOCERVIKALNOG ADENOKARCINOMA U ODNOSU NA SKVAMOZNE INTRAEPITELNE LEZIJE I SKVAMOZNI KARCINOM GRLIĆA MATERICE - Živadinović, Aleksandar; Petrić, Aleksandra; Živadinović, Biljana; Krtinić, Dane; Živadinović, Jelena; Živadinović, Radomir (Acta medica Medianae, 2022)
Adenokarcinom cerviksa (AC) predstavlja ogroman dijagnostički i terapijski problem zbog svoje endocervikalne lokalizacije i specifične etiopatogeneze. Ciljevi ovog rada bili su: utvrditi karakteristike cervikalnog adenokarcinoma u odnosu na tip skvamoznih ćelija, proceniti valjanost postojećih dijagnostičkih metoda u dijagnostici cervikalnog adenokarci-noma i utvrditi najbolju kombinaciju dijagnostičkih postupaka, koji smanjuju udeo lažno negativnih rezultata i pokazuju visoku osetljivost u dijagnostici adenokarcinoma cerviksa. Ovo je bilo prospektivno, istraživanje koje je obuhvatilo 180 bolesnica operisanih zbog cervikalne intraepitelne neoplazije II i III, adenokarcinoma in situ i karcinoma grlića maternice, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Cilj istraživanja bio je posebno usmeren na bolesnice sa histološkom dijagnozom adenokarcinoma. Sve bolesnice popunjavale su upitnik pre operacije i od svih su prikupljeni uzorci za testiranje na humani papiloma virus (HPV). Tipizacija HPV-a izvedena je u Institutu za javno zdravlje Niš, PCR metodom za otkrivanje onkogenog tipa i genotipa HPV-a. Rezultat HPV-a statistički je značajno češće povezan sa adenokarcinomom. NILM nalaz statistički je značajno češće povezan s patohistološkim nalazom adenokarcinoma, dok su ostali citološki nalazi statistički značajno češće povezani s ostalim rezultatima PH. Normalni kolposkopski nalaz češće je povezan s patohistološkim nalazom AC. Iregularna krvarenja u odnosu na definisane grupe patoloških nalaza statistički su značajna i pokazuju srednju jačinu značajnosti. Iregularna krvarenja statistički su značajno češća u adenokarcinomu u poređenju sa teškim oblicima skvamoznih promena.
Keywords: endocervikalni adenokarcinom; dijagnostika; HPV testiranje; kolposkopski nalaz; iregularno krvarenje