BODOVI KOHERENCIJE I NIVO KOHERENCIJE: MODIFIKACIONI EFEKTI HIDROAROMATERAPIJE I MEDITACIJE PUNE SVESNOSTI KOD BOLESNIKA SA UPALNIM REUMATOIDNIM BOLESTIMA - Slavić, Vjeroslava (Acta medica Medianae, 2022)
Nedavno su varijabilnost otkucaja srca (HRV) i koherentni rezultat (CS) ili koherentan obrazac srčanog ritma prihvaćene kao validirane metode za uspostavljanje aktivnosti auto-nomnog nervnog sistema (ANS).Cilj ovog istraživanja je proceniti modifikacije CS-a u uzorku bolesnika koji pate od upalnih reumatoidnih bolesti, tokom njihovog fizikalnog lečenja i rehabilitacije, na osnovu prirodnih faktora, kao i hidroaromaterapije i meditacije.Ovo istraživanje obuhvatilo je 44 norveška bolesnika sa potvrđenom dijagnozom inflamatornih reumatoidnih bolesti, tokom četiri nedelje fizikalnog lečenja i rehabilitacije u Institutu „Dr Simo Milošević“ Igalo, Crna Gora. Bolesnici su podeljeni u dve grupe: (1) eksperimentalna (n = 22) i (2) kontrolna (n = 22). Svi bolesnici dobili su standardni protokol zasnovan na prirodnom lekovitom blatu i mineralnoj vodi. Međutim, bolesnici u eksperi-mentalnoj grupi imali su dodatnu hidroaromaterapiju (mineralna voda obogaćena eteričnim uljima lavande, narandže i limuna) i meditaciju. Mašina emVave Pro merila je CS, pre i posle tretmana. Postojala su tri nivoa koherentnosti (CL): niski, srednji i visoki. Nizak nivo koherentnosti odražavao je količinu vremena u kojem nije bilo talasne aktivnosti, srednji nivo imao je neku talasnu aktivnost, a visoki nivo koherentnosti imao je značajnu količinu talasne aktivnosti u praćenju HRV-a.Nakon tretmana, utvrđeno je da je CS značajno veći kod bolesnika iz eksperimentalne grupe nego kod bolesnika iz kontrolne grupe (p < 0,015). Istovremeno, visoka CL bila je značajno veća kod bolesnika iz eksperimentalne grupe (p < 0,026), a niska CL bila je značajno niža kod bolesnika iz kontrolne grupe (p < 0,017). Poređenje dobijenih CL između eksperimentalne i kontrolne grupe nakon tretmana pokazalo je da je samo CL medijuma statistički različito (p < 0,009).Standardni protokol u Institutu Igalo uz dodatak hidroaromaterapije i meditacije značajno je poboljšao aktivnost ANS bolesnika koji pate od upalnih reumatoidnih bolesti.
Keywords: ocena koherentnosti, nivoi koherentnosti, inflamatorne reumatoidne bolesti