Farmakoekonomske implikacije generisane od strane primarnog glaukoma otvorenog ugla kod radnika - Velkovski, Zoran; Belevska, Маја; Daštevska, Emilija (Acta medica Medianae, 2021)
Глауком је оптичка неуропатија која због иреверзибилног губитка видне оштрине, директних и других медицинских расхода повезаних са лечењем и индиректних губитака услед смањене продуктивности, генерише социјално и фармакоекономско оптерећење код оболелих лица. Циљ рада је био да се сагледају фармакоекономске импликације генериране од примарног глакома отвореног угла код радника различитих професија. Рад представља студију пресека са квантитативним аналитичким приступом (cross sectional study) у коју су укључене 190 особа са примарним глаукомом отвореног угла мушког и женског пола, старости 38-67 година, са очуваном оштрином вида> 6/18 (0,33), према класификацији ICD-10, спроведеној у периоду август-новембар 2020 год. на територији Северне Македоније.34,21% испитаника зарађивали су минимални, 40,53% просечни, а 25,26%, висок лични доходак. Фармаколошки расходи за лечење биокуларног глаукома износили су 24,1-45,4 евра месечно, који учествују са 10,26-19,32% код особа са минималним и
Keywords: примарни глауком, фармакоекономскe импликације, терапија, расходи, загубе у продуктивности