PRIKAZ SLUČAJA RETKOG HEPATOSPLENIČNOG T-ĆELIJSKOG LIMFOMA KOD ADOLESCENTA - Jovančić Petković, Danijela; Samardžija, Gordana; Kostić, Gordana; Bogićević, Vesna (Acta medica Medianae, 2021)
Hepatosplenični T ćelijski limfom je retka forma limfoma koja uglavnom potiče od grupe limfocita koji eksprimiraju γδ T ćelijski receptor. Karakteristično se javlja kod mlađih odraslih osoba muškog pola. Klinička prezentacija najčešće uključuje masivno uvećanje jetre i slezine bez zahvatanja limfnih nodusa. Kostna srž je često zahvaćena kod uznapredovalih formi bolesti. Klinički tok je progresivan i u većini slučajeva bolest ima lošu prognozu.Iako splenektomija nije obavezna dijagnostička i terapijska procedura u ovom slučaju vodila je postavljanju dijagnoze zajedno sa imunofenotipizacijom ćelija kostne srži. Kombinacija intenzivne hemioterapije i alogene transplantacije kostne srži uvela je pacijenta u stabilnu i dugotrajnu remisiju.