MAGNETNO-REZONATNA SPEKTROSKOPIJA MOZGA U MIGRENI - Petrović, Filip; Stojanov, Dragan; Aracki-Trenkić, Aleksandra; Petrović, Jovana; Petrović, Marta; Janković, Sonja (Acta medica Medianae, 2021)
Migrena je čest neurološki poremećaj koji se karakteriše epizodama umerene do teške glavobolje. Magnetno-rezonatna spektroskopija (MRS) je neinvazivna metoda koja omogućuva in vivo proučavanje metabolizma tkiva korišćenjem magnetnih karakteristika određenjih anatomskih jezgara, pre svega vodonika (1H) i fosfora (31P).1H-MRS se najčešće koristi za merenje koncentracije gama aminobuterne kiseline (GABA), glutamata, fosfokreatina (PCr), kreatina, holina, N-acetilaspartata (NAA), mioinozitola, aspartata i laktata.31P-MRS omogućava neinvazivno in-vivo merenje koncentracije jedinjenja koja sadrže jezgra fosfora. Ovo omogućava merenje metabolita uključenih u moždani energetski metabolizam uključujući koncentracije fosfokreatina (PCr), neorganskog fosfata, kreatina, adenozin difosfata (ADP) i adenozin trifosfata (ATP).1H-MRS studije pokazale su signifikantne razlike u nivoima GABA, glutamata, laktata i NAA između pacijenata sa migrenom i kontrolnih grupa, merenih u različitim regionima mozga, dok u većini studija nije pronađena signifikantna razlika u nivoima mioinozitola, holina i ukupnog kreatina.Glavni konzistentni nalaz u 31P-MRS studijama je konkomitantno smanjenje PCr i povećanje nivoa neorganskog fosfata, odnosno povećanje PCr/neorganski fosfat odnosa, kao i smanjenje nivoa magnezijuma merenih u kortikalnim regionima mozga pacijenata sa migrenom.Za identifikaciju biomarkera u migreni nephodno je da u budućim studijama budu pribavljene dodatne informacije o iktalnom stanju u migreni kao i o stanju pre i posle terapije. Težina bolesti (trajanje bolesti i frekvencija migrenoznih napada) mora biti uzeta u obzir da bi se detektovala moguća korelacija sa MRS nalazima što takođe zahteva dalje istraživanje.
Keywords: migraine; headache; magnetic resonance spectroscopy