Ultrastrukturna analiza eksterne resorpcije apeksa korena zuba - Mitić, Aleksandar; Mitić, Vladimir; Popović, Jelena; Dačić, Stefan; Barac, Radomir (Acta medica Medianae, 2021)
Resorpcija mineralizovanog tkiva mlečnih zuba smatra se fiziološkom, dok je ovaj proces kod osoba sa stalnom denticijom uvek patološki. Eksterna resorpcija korena posledica je multinuklearne aktivnosti klastnih ćelija koja započinje na površini korena i širi se dalje u cement sve do dentina. U normalnim uslovima postoji dinamička ravnoteža između aktivnosti ćelija osteoblasta i osteoklasta koje održavaju fiziološko stanje korena i kosti. Zbog disbalansa aktivnosti ćelija, pod uticajem različitih faktora, dolazi do resorpcije korena. Cilj ovog rada je ultrastrukturna analiza patološki resorbovanog cementa i dentina na apeksu korena zuba, koji su posledica traumatske okluzije.Studija je sprovedena na 18 izvađenih zuba kod muškaraca starih od 54 do 73 godine, sa internom i eksternom patološkom resorpcijom korena zuba. Resorbovana površina korena zuba (dentinska struktura) je analizirana na skening elektronskom mikroskopu. Kod svih posmatranih uzoraka uočene su, naprsline na okluzalnoj povrsini gleđi, kao posledica traumatske okluzije. Ultrastrukturnom analizom dentinske površine u perifernim delovima korena, uočena je glatka površina resorbovanog apeksa, slična“ ljuski od jajeta“. Na periferiji korena zuba  je jasna demarkaciona linija koja odvaja  očuvani od resorbovanog dentina. Uočava se i slojevita, talasasta resorpcija iregularne strukture. Na osnovu analize skening elektronske mikroskopije dentina na apeksu korena zuba može se zaključiti da značajnu ulogu u  etiologiji patološke eksterne resorpcije apeksa korena zuba, pod dejstvom traumatske okluzije ima  aseptična inflamacija.
Keywords: Traumaska okluzija, eksterna resorpcija korena, SEM analza