Značaj aktivnosti enzima nastanka urata i njihova veza sa oksidativnim stresom u progresiji karcinoma kolona: nastanak urata u kolon karcinomu - Veljkovic, Andrej; Hadzi-Djokic, Jovan; Stanojevic, Goran; Brankovic, Branko; Skakic, Aleksandar; Damjanovic, Ivana; Stojanovic, Mladen; Smelcerovic, Andrija; Kocic, Gordana (Acta medica Medianae, 2021)
Увод и циљ: Рак дебелог црева је један  од најчешће дијагностикованих карцинома и најчешћи разлог смртности од свих карцинома. И даље постоји недостатак испитивања, укључујући утицај ензима уратних путева на прогресивност и инвазију колоректалног карцинома, те је циљ овог рада да истражи улогу активности аденозин деаминазе (АДА), 5′-нуклеотидазе (5′-НТ) и ксантин оксидазе (КСО ) у односу  на ТБА-реактивне супстанце (ТБАРС) као маркер оксидативног стреса у прогресији и инвазији хуманог карцинома дебелог црева. Материјали и методе: Узели смо узорке ткива карцинома, здраво контролно ткиво и ткиво које окружује тумор, од 50 пацијената са примарним карциномом дебелог црева у сва четири клиничка стадија болести. У 10% хомогенатима је спроведено истраживање одговарајућим методама. Резултати: Активност АДА и КСО у ткиву тумора и ткиву уз тумор била је значајно већа у поређењу са здравим ткивом дебелог црева. 5'-НТ није значајно већи у ткиву карцинома. Највећа активност АДА и КСО је на стадионима тумора Т2 и Т3. ТБАРС има највећу концентрацију у стадијумима Т3 и Т4 тумора. Закључак: Презентовани резултати сугеришу да би један од могућих узрока оксидативног стреса у карциному дебелог црева могла бити висока активност КСО и АДА. То може укључити те ензиме у малигну трансформацију епитела дебелог црева, као и у напредовање и инвазију хкарцинома дебелог црева. На овај начин, процена активности АДА и КСО могла би да помогне у процени маргина како би се утврдила опсежност ресекције дебелог црева.Такође ови енѕими могу имати значај у дијагнози, али и у прогнози болести.
Keywords: 1; колоректални карцином 2; аденозин дезаминаза 3; 5′-нуклеотидаза 4; ксантин оксидаза 5; оксидативни стрес