ZNAČAJ I POTENCIJALNA PRIMENA MORFOMETRIJSKE ANALIZE HUMANIH GLOMERULA U KADAVERIČNOJ TRANSPLANTACIJI BUBREGA - Stojanović, Vesna; Jovanović, Ivan; Kundalić, Braca; Ugrenović, Slađana; Pavlović, Miljana; Trandafilović, Milena; Čukuranović Kokoris, Jovana; Petrović, Vladimir (Acta medica Medianae, 2021)
Kadaverična transplantacija bubrega je u stalnom porastu zbog smanjenog mortaliteta mlađih pojedinaca. Tokom procesa ovih transplantacija od velike je važnosti odrediti ne samo starosnu granicu primaoca, već i status davaoca.Istraživanje je obuhvatilo 30 uzoraka tkiva ljudskih kadaveričnih bubrega (oba pola, starosti 20-85 godina). Uzorci tkiva obojeni su Mallori trihromskim bojenjem i analizirani pod svetlosnim mikroskopom. Slike su analizirane pomoću softvera ImageJ. Kao rezultat klaster analize, 743 glomerula su klasifikovana u 3 grupe prema morfometrijskim karakteristikama i u 3 starosne grupe (I prosečne starosti 29 god., II 44 god., III sa prosekom 71 god.). U prvoj grupi po morfometrijskim karakteristikama bilo je 114 sklerotična glomerula sa značajno (p≤0,0001) najmanjom površinom i calularnošću, a najvećim procentom vezivnog tkiva. U drugoj grupi bilo je 430 morfološki normalnih glomerula sa najvećim brojem ćelija po jedinici površine (p≤0,0001). U trećoj grupi bilo je 199 hipertrofičnih glomerula sa najvećom površinom, značajno velikom clularnošću i površinom vezivnog tkiva (p≤0,0001). Od 114 sklerotičnih glomerula najmanji broj pripada I starosnoj grupi (p≤0,0001). Ukupno je bilo 430 morfološki normalnih glomerula. Većina ih je bila u II starosnoj grupi (p≤0,0001). Većina od 199 hipertrofičnih glomerula bila je u III starosnoj grupi naspram druge dve (p≤0,0001), kao i u II u odnosu na I (p≤0,0001). Morfometrijska analiza morfološki normalnih glomerula treba da bude od najveće važnosti za transplantaciju, a ne samo procena njihovog ukupnog broja i broja detektovanih manifestno sklerotičnih glomerula.
Keywords: ljudski glomeruli; transplantacija bubrega; morfometrija