POVREDE MLEČNIH ZUBA I MEKIH TKIVA KOD DECE U NIŠU, SRBIJA - Igić, Ana; Stojković, Branislava; Mitić, Aleksandar; Acović, Aleksandar; Todorović, Kosta; Todorović, Ana; Sokolović, Dušan; Igić, Marija (Acta medica Medianae, 2021)
Cilj rada je bio da se izvrši analiza povreda mlečnih zuba i okolnih mekih tkiva u odnosu na pol i uzrast povređenih ispitanika, vrstu povrede, mesto i način povređivanja. Ispitivanjem je obuhvaćeno 115 dece ( 71 dečak i 44 devojčice) koja su zbrinuta na Klinici za stomatologiju  Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, u periodu od 2009-2019. Podaci o vrsti povrede, mestu i načinu povređivanja dobijeni su iz traumatoloških kartona pacijenata uzrasta od 1-5 godina. Analizom je utvrđeno da je statistički značajno više (p
Keywords: mlečni zubi; povrede; subluksacija; laceracija