Ispitivanje efikasnosti fiksne kombinacije antihipertenziva kod pacijenata koji su bili na antihipertenzivnoj monoterapiji - Nikolić, Nemanja; Kostić, Tomislav; Marinković, Marija; Golubovic, Mlađan; Stojanovic, Tamara; Manojlovic, Milena; Petkovic, Igor (Acta medica Medianae, 2021)
Arterijska hipertenzija je stanje u kome je krvni pritisak povišen iznad 140/90 mmHg. Ona je zajedno sa svojim komplikacijama vodeći faktor kardiovaskularnog mortaliteta. Arterijska hipertenzija može biti sistolna, dijastolna i kombinovana. Dijagnoza arterijske hipertenzije se ne može postaviti samo na osnovu jednog merenja, već je neophodno izvršiti merenja u različitim situacijama i okruženju. Cilj ove studije je da nadgleda efikasnost fiksne kombinacije antihipertenziva kod bolesnika sa hipertenzijom prvog ili drugog stepena kod kojih se antihipertenzivnom monoterapijom nisu postigle adekvatne vrednosti krvnog pritiska.U ovom istraživanju analizirali smo podatke 395 pacijenata starosti između 65-80 godina koji boluju od hipertenzije prvog i drugog stepena i koji monoterapijom nisu dostigli adekvatnu vrednos krvnog pritiska. Tokom 4 meseca ispitivanja, pacijenti su prisustvovali u 3 posete, pri čemu su im merene vrednosti krvnog pritiska i svaki od njih je primio kombinaciju fiksne doze antihipertenziva. Dobijeni podaci obrađeni su odgovarajućim statističkim analizama. Prilikom treće posete lekaru ciljnu vrednost krvnog pritiska dostiglo je 69,8% pacijenata, a pritisak se smanjio za 16,6 /12,3% (r=0,000). Neinvazivni 24h holter monitoring pokazao je znatno manje oscilacije u vrednostima krvnog pritiska u toku dana, a takođe pacijenti su u mnogo manjem procentu zaboravljali da uzimaju terapiju.Tokom ove studije dokazana je efikasnost fiksne doze antihipertenziva obzirom na to da je kod znatnog broja bolesnika krvni pritisak doveden na ciljne vrednosti, da nije bilo neželjenih efekata, da su bolesnici ređe zaboravnjali da uzimaju lek i da su na holter monitoringu zabeležene znatno manje oscilacije krvnog pritiska.
Keywords: arterijska hipertenzija, fiksna kombinacija antihipertenziva, antihipertenzivna monoterapija.