POTENCIJALNI ZNAČAJ GENOTIPIZACIJE POLIMORFIZMA BRADIKININ TIP 2 RECEPTORA KOD PACIJENATA SA TRANSPLANTIRANIM BUBREGOM - Danković, Katarina; Stefanović, Nikola; Veličković-Radovanović, Radmila; Mitić, Branka; Paunović, Goran; Cvetković, Mina; Cvetković, Tatjana (Acta medica Medianae, 2021)
Bradikinin (BK) ispoljava renoprotektivne i kardioprotektivne efekte, pri čemu je većina njegovih bioloških efekata posredovana aktiviranjem BK tip 2 receptora (B2R). Nivo B2R ekspresije je povezan sa genskim polimorfizmom, koga karakteriše insercija/delecija 9 baznih parova (+9/-9). Cilj ovog istraživanja je bila procena potencijalnog uticaja B2R +9/-9 genskog polimorfizma na funkciju grafta i krvni pritisak kod pacijenata sa transplantiranim bubregom tokom prve godine nakon transplantacije bubrega. Takođe, ova studija je analizirala povezanost hipertenzivnog statusa i funkcije grafta, u odnosu na B2R +9/-9 polimorfizam.U farmakogenetsko istraživanje je uključeno 95 transplantiranih pacijenata, čiji su klinički i biohemijski parametri analizirani u tri vremenske tačke (3., 6. i 12. mesec). Funkcija grafta je procenjena korišćenjem procenjene brzine glomerularne filtracije (eGFR), dok su sistolni (SBP), dijastolni (DBP) i srednji krvni pritisak (MAP) korišćeni kao parametri za evaluaciju kontrole krvnog pritiska.Nosioca oba -9 alela imali su stabilniju funkciju grafta u poređenju sa heterozigotima i nosiocima +9/+9 genotipa, ne samo u ranom (do 6 meseci), već i u kasnom periodu nakon transplantacije bubrega (nakon 6 meseci). Takođe, nosioci -9/-9 genotipa su pokazali tendenciju značajnog smanjenja MAP, SBP i DBP u posmatranom periodu, pri čemu je samo u ovoj grupi pacijenata pokazana povezanost između hipertenzivnog statusa i funkcije grafta.Genotipizacija B2R +9/-9 genskog polimorfizma, zajedno sa biohemijskim i kliničkim parametrima, može omogućiti identifikaciju pacijenata koji imaju visok rizik za brže propadanje funkcije transplantata.
Keywords: B2R polimorfizam, transplantacija bubrega, krvni pritisak, funkcija grafta, antihipertenzivna terapija