KLINIČKI ZNAČAJ EKSPRESIJE CD44 KOD SEROZNOG KARCINOMA JAJNIKA: EKSPRESIJA CD44 KOD KARCINOMA JAJNIKA - conic, irena; Stojnev, Slavica; Dimitrijević, Aleksandra; Jankovič Veličković, Ljubinka; Đorđević, Biljana; Đorđević, Ivana; Pejčić, Ivica; Vrbić, Svetislav (Acta medica Medianae, 2021)
Karacinom jajnika je bolest koja uzrokuje više od 180.000 smrtnih slučajeva godišnje, sa često podmuklim tokom, kasnom simptomima i kliničkom dijagnozom i ograničenim odgovorom na terapiju. Površinski glikoprotein CD44 je uključen u širenje i pojavu metastaza u različitim vrstama karcinoma, uključujući i serozni karcinom jajnika. Ovo istraživanje imalo je za cilj da istraži profil imunohistohemijske ekspresije CD44 kod seroznog karcinoma jajnika i da utvrdi njegov potencijalni značaj u prognozi bolesti. Na ekspresiju CD44 analizirano je ukupno 124 primarnih seroznih karcinoma janika imunohistohemijskim metodama i procenjena je moguća povezanost sa kliničkim i patološkim parametrima, kao i sa preživljavanjem pacijenata. Primećena je visoka ekspresija CD44 kod 67,7% ispitivanih tumora. Pozitivna porodična anamneza maligniteta bila je povezana sa niskom ekspresijom CD44 u ćelijama karcinoma (p = 0,004). Niska ekspresija CD44 bila je češća kod tumora u FIGO stadijumu IV nego u ostalim stadijumima, kao i kod karcinoma visokog gradusa u poređenju sa karcinomima niskog gradusa, međutim ove razlike nisu bile statistički značajne. Prosečno preživljavanje bilo je značajno duže kod pacijenata sa visokom ekspresijom CD44 u poređenju sa onima kod kojih je bila odsutna ili slaba ekspresija CD 44 (p = 0,009).  Smrtni ishod tokom perioda praćenja dogodio se kod 65% pacijenata sa niskom ekspresijom CD44 i u 42,86% pacijenata sa visokom ekspresijom CD44, sa statistički značajnom razlikom između grupa (p = 0,035). Istraživanje je pokazalo da je nepovoljni klinički tok seroznog karcinoma jajnika bio povezan sa odsutvom ekspresije ili slabom ekspresijom CD44.
Keywords: karcinom jajnika, serozni karcinom janika, CD44