Totalna artroplastika kuka sa Fitmore® stemom u lečenju osteoartroze kuka – 3 godine praćenja - Stojiljkovic, Predrag Miroslav (Acta medica Medianae, 2021)
Osteoartroza kuka je hronična degenerativna bolest koja se uobičajno manifestuje posle 50 godina života. Totalna zamena  kuka endoprotezom u odmaklim stadijumima bolesti je metoda izbora. Fitmore® stem pripada grupi kratkog stema koji štedi koštanu masu u regionu velikog trohantera i u distalnom delu femura. U radu prikazujemo rezultate lečenja osteoartroze kuka implantacijom bescementne endoproteze kuka sa Fitmore®  stemom.Prikazujemo seriju od 10 pacijenata sa osteoartrozom kuka kojima je ugrađena bescementna endoproteza kuka sa Fitmore®  stemom na Klinici za Ortopediju i traumatologiju KC Niš. Prosečna starost pacijenata iznoslia je 54,5 ( 48 – 65 ) godina. Bilo je 5 žena i 5 muškaraca. Pacijenti su praćeni 3 godine postoperativno. Funkcionalni rezultat je procenjivan po Harris Hip Score-u. Analizirana je rendgengrafija kuka u AP projekciji. Kod 7 pacijenata imali smo odličan a kod 3 dobar funkcionalni rezultat po Harris Hip Score-u. Kod svih pacijenata radiološki nalaz posle 3 godine pokazuje dobro urastanje Fitmore® stema. Kod 4 pacijenta nakon analize radiološkog nalaza primećuje se hipertrofija  korteksa femura. Kod pacijenata sa hipertrofijom korteksa nije bilo kliničkih manifestacija.Implantacija totalne bescementne endoproteze zgloba kuka sa  Fitmore® stemom u lečenju osteoartroze kuka  je dobar izbor u lečenju mlađih pacijenata sa dobrim kvalitetom koštanogt kiva.
Keywords: osteoartroza kuka, totalna artroplastika kuka, Fitmore® stem