ТЕРМИНОЛОГИЈА КОЈА СЕ КОРИСТИ ЗА ОПИСИВАЊЕ ТИМСКОГ РАДА У ЗДРАВСТВЕНОМ СИСТЕМУ - Ivanović, Sunčica (Acta medica Medianae, 2021)
Увод: Тимски рад у здравственом систему је неопходност због комплексности здравствених проблема и еманципације корисника. Тимски рад је златни стандард у збрињавању болесника где сваки члан има своју одређену улогу уз уважавање улога других чланова, и кога карактеришу заједнички рад, циљ, сврха, етика, размена идеја усмерена ка решавању проблема, добра комуникација, заједничка одговорност и синергија.Циљеви рада: описати карактеристике и предности тимског рада у здравственој заштити, описати врсте тимова у здравственој заштити и препознати основне лимитирајуће факторе за успех тима у здравственој заштити.Метод рада: преглед литературе.Резултати и дискусија: Ефекти тимског рада у здравству су: смањење дужине хоспитализације, смањење трошкова и повећање задовољства корисника и чланова тима, унапређење квалитета здравствених услуга, ефикасно коришћење здравствених ресурса, боља комуникација. За разлику од традиционалног приступа који је био усмерен искључиво на болест, данас се тимови фокусирају на холистички приступ пацијенту и феномену здравље-болест.Закључци: При обављању сложених задатака који подразумевају брзо доношење одлука, брзу интервенцију и брзо проналажење решења, поготово у хитним ситуацијама и третману хроничних болести, тимски рад је од непроцењивог значаја. Основни лимитирајући фактори за успех тима у здравственој заштити су: недостатак кадра, недовољно компетентан кадар, ограничени финансијски ресурси, неспособност чланова тима за рад у тиму (недостатак искуства и едукације), недостатак вођства у здравственој установи за oхрабривање и промоцију тимског рада.
Keywords: здравствена нега, здравствени тим, тимски рад, здравствени систем