Multipli modaliteti lečenja arahnoidalne ciste i moguće komplikacije - Milošević, Predrag (Acta medica Medianae, 2021)
Arahnoidalne ciste su benigne, kongenitalne lezije mozga koje rastu unutar listova arahnoideje. Predstavljaju 1% svih intrakranijalnih mass lezija i najčešće se otkrivaju u detinjstvu i adolescenciji. U većini slučajeva, one ne izazivaju nikakve simptome. Međutim, mogu narasti do velikih veličina i prouzrokovati po život opasne simptome, posebno ako rastu u skučenom prostoru, kao što je zadnja lobanjska jama.Naš slučaj predstavlja simptomatsku arahnoidalnu cista zadnje lobanjske jame kod 22-godišnjeg muškarca. Pacijent je imao simptome i znakove progresivne intrakranijalne hipertenzije. CT mozga je pokazala prisustvo arahnoidalne ciste u zadnjoj lobanjskoj jami koja pritiska okolne strukture. Cista je hirurški tretirana subokcipitalnom kraniektomijom, ekscizijom zida ciste i drenažom.U našem istraživanju, ispitali smo istovremeno korišćenje različitih metoda drenaže arahnoidalne ciste i njihove komplikacije.Cilj je bio pokazati da istovremena primena više alternativnih metoda hirurškog lečenja ovih cisti ima prednost u odnosu na korišćenje jedne metode lečenja, zbog manje mogućnosti recidiva.
Keywords: arahnoidalna cista; modaliteti lečenja; intrakranijalna hipertenzija