Diltiazem sprečava toksični uticaj mononatrijum gluamata na testise pacova - Bojanić, Vladmila; Najman, Stevo; Veličkov, Aleksandra; Bojanić, Novica; Milenković, Jelena (Acta medica Medianae, 2020)
Diltiazem sprečava toksični uticaj mononatrijum gluamata na testise pacovaSažetakPovećana izloženost aditivima hrane može uticati štetno na muški reproduktivni sistem. Neonatalna aplikacija velikih doza mononatrijum glutamata (MNG), popularnog poboljšivača ukusa, u neonatalnom periodu kod raznih životinjskih vrsta izaziva lezije u jedrima hipotalamusa i mrežnjači. Kasnije, u odraslom periodu životinje pokazuju niz neuroendokrinih poremećaja: zastoj u rastu, gojaznost i smanjen fertilitet. Mehanizam delovanja MNG-a još nije u potpunosti objašnjen. Pretpostavili smo da velika koncentracija MNG-a može izmeniti propusnost membrane neurona za kalcijum. Cilj naše studije je da se prouči može li pretretman diltiazemom, blokatorom kalcijumskih kanala, sprečiti štetne efekte MNG-a na testise pacova. Mužjaci pacova tretirani sa: 0,9% natrijum hlorida (C grupa), 4 mg/g TM MNG-a (M grupa), 5 m/g TM diltiazema (D grupa) i 5 m/g TM diltiazema sa MNG-om (DM grupa) drugog, četvrtog, šestog, osmog i desetog postnatalnog dana. Životinje su žrtvovane posle šest meseci. Kod pacova tretiranih MNG-om registrovani su: zastoj u rastu (smanjena nazo-analna dužina i dužina repa; p
Keywords: Ključne reči: mononatrijum glutamat, diltiazem, morfometrijski parametri, testisi, toksičnost