Laparoskopska radikalna prostatektomija - iskustvo jednog centra - Shabani, Bashkim (Acta medica Medianae, 2020)
Minimalno invazivne tehnike, uključujući robotski-potpomognutu i laparoskopsku radikalnu prostatektomiju postale su operativne tehnike izbora za operativno lečenje karcinoma prostate. Cilj studije bio je proceniti i uporediti rezultate laparoskopske radikalne prostatektomije (LRP) i otvorene retropubične radikalne prostatektomije (ORRP) u pogledu bezbednosti, efikasnosti i onkološkog ishoda.Ukupno 123 radikalne prostatektomije (RP) za nisko-rizični lokalizovani karcinom prostate obavljene su u periodu od januara 2016. do juna 2019. na Univerzitetskoj klinici za urologiju Skoplje. Od toga je 61 (49,6%) bila LRP, a 62 (50,4%) ORRP, uz prosečnu starost pacijenata 54 godine (33 do 67). Indikacije za operativni postupak bile su: patohistološki nalaz adenokarcinoma prostate, starost ≤ 70 godina, PSA
Keywords: karcinom prostate, laparoskopska radikalna prostatektomija, otvorena retropubična radikalna prostatektomija