Efekat antiinflamatornog refleksa na srce - Kamenov, Aleksandar; Stojiljković, Vladimir; Živić, Saša; Lazarević, Milan; Golubović, Mlađan; Milić, Dragan; Gmijović, Marko (Acta medica Medianae, 2020)
Nativni imuni sistem je glavna komponenta odbrane od patogena, povrede i traume. Vagalna vlakna sadrže senzorne i motorne komponente koje kontrolišu funkcije kao što su srčana frekvenca i varenje. Ovaj antiinflamatorni put je bitan iz više razloga, brz je, funcioniše separatno od imunog i lokalizovan je na tkivo iz koga je povreda započela, može indukovati humoralni sistemski antiinflamatorni odgovor sa više poziticnih efekata po srce.