PROPOLIS: HEMIJSKI SASTAV, BIOLOŠKA I FARMAKOLOŠKA AKTIVNOST – PREGLED - Stojanović, Sanja T; Najman, Stevo J; Bogdanova Popov, Biljana; Najman, Svetozar S (Acta medica Medianae, 2020)
Propolis je pčelinji proizvod koji je od davnina poznat po svojim povoljnim efektima na zdravlje ljudi i koji je u širokoj upotrebi u tradicionalnoj medicini. Hemijski sastav propolisa je veoma složen i bogat zbog čega propolis poseduje mnoge biološke aktivnosti, ali zavisi od geografskog porekla i biljnih izvora iz kojih ga pčele sakupljaju. Uprkos velikoj raznovrsnosti svog hemijskog sastava, propolis poseduje mnoge biološke i farmakološke aktivnosti i u širokoj je upotrebi u medicini, stomatologiji i farmaciji. U ovom pregledu su razmatrani povoljni efekti propolisa kroz njegove biološke i farmakološke aktivnosti.