PREDIKTIVNI ZNAČAJ TUMORSKOG PUPLJENJA, LIMFOVASKULARNE I PERINEURALNE INVAZIJE KOD KOLOREKTALNOG KARCINOMA - Denčić, Tijana V; Jovičić Milentijević, Maja; Radenković, Goran; Petrović, Aleksandar; Jović, Marko; Tarana, Simona; Šalinger, Sonja (Acta medica Medianae, 2020)
Kolorektalni karcinomi predstavljaju jedan od čestih uzroka oboljevanja i smrtnog ishoda u svetu. Na globalnom nivou nalazi se na šestom mestu kod muškaraca i na četvrtom mestu kod žena. Kolorektalni karcinomi predstavljaju heterogenu grupu tumora, koja mogu da nastanu na osnovu nekoliko alterativnih genetskih puteva od kojih svaki uključuje različite kombinacije genetskih i epigenetskih promena. Mnogi autori navode da TNM stadijum najpreciznije odredjuje prognozu kolorektalnog karcinoma , medjutim potrebni su i drugi parametri. Osim stadijuma postoje i drugi prognostički faktori koji ukazuju na agresivno ponašanje tumora. Takvi parametri su limfovaskularna invazija, perineuralna invazija i tumorsko pupljenje. Obradjeno je 142 bolesnika sa kolorektalnim karcinomom koji su operisani na Hiruškoj klinici u Nišu. Cilj rada je da se utvrdi da li postoji povezanost tumorskog pupljenja, limfovaskularne invazije i perineuralne invazije u odnosu na stadijum tumorske bolesti kod kolorektalnih karcinoma. Stadijum tumorske bolesti je odredjen na osnovu TNM klasifikacije preporučene od strane WHO i AJCC. U ovom radu univarijantnom logističkom regresionom analizom nadjena je statistički značajna povezanost tumorskog pupljenja, limfovaskularne i perineuralne invazije sa uznapredovalim stadijumom tumorske bolesti.