Kavernozni hemangioma jetre sa ekstramedularnom hematopoezom i embolizacijom malignim ćelijama: prikaz slučaja - Paunović, Marinko; Vukčević, Batrić; Terzić, Zoran; Magdelinić, Milorad; Vučković, Ljiljana; Raonić, Janja; Balšić, Vanja; Vučinić, Jelena (Acta medica Medianae, 2020)
Kavernozni hemangiom jetre je najčešći benigni tumor jetre (sa incidencom u rasponu od 1.4% do 52%). Etiologija tumora je nejasna, sa nekoliko hipoteza koje se baziraju na mogućem kongenitalnom uzroku lezije. Ekstramedularna hematopoeza je proces produkcije krvnih ćelija van kostne srži, najčešće usljed hematoloških bolesti ili fibroze kostne srži. Prezentujemo slučaj muškarca starog 78 godina sa sumnjom na malignitet žučne kese, kao i kavernoznim hemangiomom jetre sa ekstramedularnom hematopoezom i embolizacijom malignim ćelijama (endotelne ćelije pozitivne na CD31 i CD34; maligne ćelije pozitivne na pan-citokeratin i CDX2). Diskutovana je etiologija ekstramedularne hematopoeze u vaskularnim lezijama.