RAZUMEVANJE FAKTORA RIZIKA POVEZANIH SA NASILNIM PONAŠANJEM U SHIZOFRENIJI - Zdravkovic, Miodrag; Petrović, Jovana; Binić, Iva; Tosic Golubovic, Suzana; Petrović, Filip; Pinterović, Bogdan (Acta medica Medianae, 2026)
U ovom radu se ispituju faktori rizika povezani sa nasilnim ponašanjem osoba koje boluju od shizofrenije. Shizofrenija pogađa otprilike 1% populacije, a istraživanja pokazuju da je kod 5% počinilaca ubistava dijagnostikovana upravo ova bolest. Premda stereotipi povezuju mentalne bolesti sa agresijom, studije ukazuju na to da postoji samo neznatna povezanost između shizofrenije i nasilnog ponašanja. Predloženi faktori rizika uključuju mlađi uzrast, muški pol, nezaposlenost, nepovoljnu ekonomsku situaciju, zlostavljanje u detinjstvu i lošu kontrolu impulsa. Zloupotreba supstanci, posebno među osobama koje boluju od shizofrenije, značajno povećava rizik od ispoljavanja nasilnog ponašanja. Što se duže psihoza ne leči, veća je verovatnoća da će doći do pojave nasilja. Kod osoba sa prvom psihotičnom epizodom postoji povećan rizik od ispoljavanja nasilja, naročito pre početka tretmana. Istraživanja pokazuju da su simptomi poput halucinacija i deluzija u korelaciji sa agresivnim ponašanjem, sa poremećajima ličnosti, posebno sa antisocijalnim poremećajem ličnosti, koji su identifikovani kao značajni prediktori. Važno je istaći da je kod osoba koje boluju od shizofrenije stopa ispoljavanja nasilnog ponašanja niža, ali i da postojanje komorbiditeta ili akutnih psihotičnih simptoma može značajno povećati rizik da će doći do pojave nasilja. Rana identifikacija pomenutih faktora rizika i odgovarajući tretman mogu pomoći da se osigura bezbednost i zajednice.