DIGITALNI PROTOKOL U KOREKCIJI PREVIŠE IZRAŽENIH DESNI - Jevremović, Ana Radojica; Jevremović, Danimir (Acta medica Medianae, 2026)
Previše izražene desni prilikom osmehivanja, pojava poznata kao gummy smile, može negativno uticati na estetski izgled i samopouzdanje pacijenata. Digitalni tok rada u korekciji ovog stanja uključuje primenu tehnologija poput intraoralnog skeniranja, CBCT (engl. cone beam computed tomography ‒ CBCT) dijagnostike i CAD/CAM (engl. Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing ‒ CAD/CAM) sistema za izradu hirurških vodiča. U ovom radu je predstavljen klinički slučaj u kojem je korišćen digitalni protokol za planiranje i izvođenje gingivoplastike uz pomoć hirurškog vodiča. Dobijeni rezultati su pokazali visok stepen preciznosti, minimalnu invazivnost i predvidivu estetsku korekciju. Primena digitalnih tehnologija poboljšava komunikaciju sa pacijentima, smanjuje vreme trajanja i povećava sigurnost u izvođenju zahvata, čineći ga efikasnim u estetskoj stomatologiji.